top of page

Aardbevingsbestendig bouwen en ontwerpen

 

Aardbevingen geven grote krachten op constructies. Vele bestaande panden in Groningen en omstreken zijn hier natuurlijk nooit op ontworpen. 
 
 
Wereldwijd wordt wel degelijk rekening gehouden met aardbevingsbestendig ontwerpen van gebouwen. Zodoende is er vrij veel ervaring met aardbevingsbestendig bouwen, bijvoorbeeld t.a.v. materiaalkeuzes, architectonisch ontwerp, stabiliteit van een bouwwerk. Het blijft natuurlijk een wetenschap op zich en iedere beving geeft weer heel veel informatie over hoe een gebouw zich gedraagt tijdens een aardbeving.  
 
 
Sinds medio 2014 is er een voorlopige norm uitgebracht waarmee constructies in onze regio aardbevingsbestendig kunnen worden berekend. De getallen die in deze norm staan vermeld zijn van toepassing op de bevingen zoals die in Groningen plaatsvinden.
 
 
Ondanks de wereldwijde ervaring op het gebied van aardbevingsbestendig bouwen dient natuurlijk rekening te worden gehouden met de voor Groningen karakteristieke bouwwijze van bestaande panden. De komende jaren zal dus uitgebreid onderzocht en getest worden hoe de bestaande panden kunnen worden aangepast zodat ze beter bestand zijn tegen aardbevingen.
 
 

 

bottom of page